Nasi kerabu merupakan hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan, dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng, keropok, budu dan ulam-ulaman lain. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan. Kini kesukaran menyediakan pewarnanya, menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit.
Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu, dan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negara. Ia juga sering dimakan bersama solok lada.
Kalo katJohor Bahru ni...nasi kerabu yang sedap bagi aku le... di Warong Gobek. Warong Gobek? Kenapa nama kedai macam tu.... ini hanya le gelaran aku dan kawan2 lama aku. Warong Gobek ni terletak berdekatan dengan Kondominium Datin Halimah.... berdekatan dengan FAMA/MARDI. Ayam panggang dia memang best.... nasi lemak... ok le.. nasik lemak orang Kelantan dah namanya. Kalo sesiapa lom cuba.... jom le kita.